Nejčastější problémy se zámkem dveří

Zámky dveří mohou být zdrojem mnoha problémů, a to zejména při nesprávné a neodborné montáži nebo při volbě nevhodných postupů údržby. Zase se zasekl? A zrovna když se to nejméně hodí? Pospícháte do práce, na schůzi, rodinnou oslavu nebo na letiště a zámek zase přestal spolupracovat? Jaké jsou nejčastější problémy, kterými vás zámek může potrápit? Existují nějaké způsoby jak se těmto problémům vyhnout? S našim stručným přehledem nejčastějších problémů se zámkem dveří bude péče o váš zámek hračka a jeho nečekaného zaseknutí už se nebudete nemuset obávat!

Problémy spojené s neodbornou montáží

Jedním z nejčastějších problémů se zámkem dveří je nesprávná a neodborná montáž. Montáž prováděná svépomocí či za pomoci neodborné osoby přináší více problémů, než se může na první pohled zdát. Při takové montáži se často stává, že zámek je zkřížený nebo do něj napadají piliny z vrtání děr pro pevnostní šrouby bezpečnostního kování. Tento druh montáže může způsobit zadrhávání, sekání a dokonce i neschopnost otevřít dveře. Úspora za odbornou montáž se může rázem několikanásobně prodražit kvůli vzniklým nákladům na odstraňování problému se zámkem.

Problémy u plastových dveří

Dalším častým problémem jsou zámky na plastových dveřích. Plastová dveřní křídla se mohou rozpínat vlivem teplotních výkyvů mezi letním a zimním obdobím. Při odemykání a zamykání dveří se zajišťovací body (závory, čepy, trny, háky, samozamykací střelky) mohou třít o protikus v rámu dveří, což vytváří velký tlak na rozvorový mechanismus v hlavním zámku. Tento tlak může s časem způsobit opotřebení, prasknutí a neschopnost otevřít zámek. Vždy je důležité mít plastové dveře správně seřízené. Pokud začnete pozorovat zadrhávání klíče, doporučuje se okamžitě kontaktovat kvalitního zámečníka, který dveře seřídí a vyřeší problém. Pokud jste vlastníci plastových dveří, mějte vždy na paměti, že včasná odborná údržba může uspořit mnoho nákladů a starostí. Věnujte tedy vašim dveřím dostatečnou péči a nejenom zámek se vám odvděčí dlouholetou bezproblémovou službou!

Nesprávná údržba zámku

Nesprávná údržba je bezesporu dalším velmi obvyklým problémem. Pokud majitel zámku sám zjistí, že zámek zadrhává a rozhodne se ho namazat, tak si ve většině případů zadělává na mnohem větší problém, než kdyby rovnou kontaktovat profesionálního zámečníka. Ač se v dobré víře snaží o vyřešení závady, ve skutečnosti pouze oddaluje problém a navyšuje budoucí náklady na opravu zámku. Promazávání zámku neodborným způsobem a s použitím nevhodných prostředků je bohužel dle odborníků ta nejhorší věc, kterou může uživatel udělat. Často se stane, že je namazána úplně jiná část zámku než je potřeba, nebo se použije nevhodné mazivo. Může se jednat například o volně prodejná pevná maziva, která mohou zámek zalepit nebo ucpat. Mazivo přitahuje prach a nečistoty, které se v něm usazují a vytvářejí nežádoucí hmotu bránící správné funkci zámku. Dle slov odborníka vznikají v souvislosti z neodborným řešením doslova kuriózní případy. Námi oslovený odborník byl dokonce svědkem případu, kdy byl zámek namazán jahodovou marmeládou. Ano, čtete správně, jahodovou marmeládou. Uživatel zámku hledal v domácích zásobách vhodné mazadlo a marmeláda se dle jeho uvážení nejblíže podobala viskozitě maziva. Celý případ nakonec dopadl zbytečným navýšením nákladů i času na řešení závady se zámkem a marmeládu si mohl uživatel raději v klidu vychutnat k odpolední svačině.

Dveře jsou bránou do vašeho domu. Zámek brání vstupu nežádoucích osob a chrání váš majetek. Je důležité mít zámky dveří odborně namontované a pravidelně je udržovat. Při jakýchkoli problémech se zámkem se doporučuje kontaktovat zkušeného profesionála, který provede potřebné opravy a údržbu. Se správnou údržbou zámku budou vaše odchody a příchody domů potěšením a otevírání dveří už nikdy nebude problémem!

non-stop k dispozici