Co dělat, když si doma zabouchnete klíče

Zabouchnuté dveře a klíče doma, to je snad jeden z nejhorších nočních snů. Obzvlášť, pokud by doma samo zůstalo malé dítě a nebo brambory na zapnutém sporáku… Z takového snu se vzbudíte zpocení a zděšení, co bude dál. Pak si uvědomíte, že to byl opravdu jen škaredý sen a oddechnete si. Ale co když se vám přesně tohle stane ve skutečnosti? Co když si opravdu zabouchnete dveře, buď vlastní vinou a nebo třeba k tomu pomůže průvan? Co dál? Jak s tou situací naložit? Teorii asi zná každý, ale skutečnost bývá někdy trošku jinde. V první chvíli každého chytne panika, vztek, beznaděj a pak znovu panika.

Do takové situace se můžete dostat vícero způsoby a taky se dá taková situace řešit více způsoby. Někdy jen zabouchnuté dveře, klíče visí doma na zámku, mám v ruce telefon (naštěstí) a naštěstí (podruhé) mám sousedku nebo příbuzné v dosahu, kteří mají u sebe náhradní klíč. Pak není nic jednoduššího, než zavolat a počkat, až mi klíč přivezou a nebo se sousedka vrátí domů. Naprosto pohodové řešení bez paniky završené kávičkou doma v kuchyni.

Představte si, že se vám dveře zabouchnou brzy ráno v sobotu. Vy ještě v noční košili, zmatek v duši, beznaděj a panika vás ovládne plnou silou. Vyběhnete ven na ulici, jen tak v tom pyžámku a zmateně pobíháte a nevíte, co dělat. Samozřejmě všichni v ulici jsou doma, protože je sobota a vidí vás zmateně pobíhat, v pyžamu a bosky. Co si asi pomyslí, že se děje? To přeci nikdo nechce zažít!

Zachovejte klid

Tady je vidět, jak je důležité zachovat klid, vyvarovat se panice a logicky přemýšlet. Protože jak známo, klidná mysl je polovina úspěchu. Zvážit různé možnosti řešení a vybrat tu nejrychlejší nebo nejschůdnější. Zhodnotit situaci a jednat. Nesedět v koutku a nelitovat se. Vzpomenout si, jestli nemám otevřené okno nebo balkon v přízemí, případně odemčené zadní dveře u rodinného domu, dostat se přes sousedův plot na zahradu a odtud domů. Zkrátka opravdu přemýšlet a zvažovat. Ideální je mít náhradní klíče někde schované mimo domov, ale v blízkosti. Osvědčené jsou různé zídky, kameny, dvířka, psí boudy. Květináče ne, ty jsou moc “profláknuté” jako úkryt pro klíček.

Přelezení plotu

Toto jsou řešení, kdy si můžeme pomoci sami a rychle, aniž bychom si nějak zničili svůj majetek, což nikdo nechce.

Pokud nejsme schopni si pomoci sami a nebo, bohužel, máme v zámku klíč zevnitř a nebo dokonce zalomený klíč z kterékoliv strany, pak už je potřeba hledat náročnější řešení.

Nezkoušejte dveře otevřít

Štěstí přeje připraveným a to platí i zde. Je dobré mít vyhlédnutou firmu, která zajistí bezpečné otevření dveří. Pamatovat si její název, protože ne vždy máme po ruce svůj telefon s kontaktem. Dalším krokem k úspěchu je, mít dobré sousedy, kteří nám poskytnou azyl, případně umožní zavolat si danou firmu na pomoc a umožní nám zavolat příbuzným, které informujeme o situaci. Rozhodně se nevyplatí pokoušet se dveře otevírat sami. Zalomený klíč v zámku není žádná sranda a situaci bychom mohli případně ještě zhoršit. A je vysoce pravděpodobné, že bychom si stejně k otevřeným dveřím nepomohli.

Jak neotevírat dveře

A jak si takovou zámkařskou firmu správně vybrat?

Podle jakých kritérií se řídit při výběru?

Samozřejmě recenze od spokojených zákazníků nám napoví nejvíc. Solidní firma umožní svým zákazníkům na svých internetových stránkách, aby se vyjádřili se svými zkušenostmi s danou firmou. Ať už se jedná o zámečnické práce, o opravy po krádežích, o montáž trezorů nebo bezpečnostních dveří, o nouzové otevírání dveří bytů, domu nebo automobilů atd. Druhým kritériem, které nám něco napoví o solidnosti firmy je její dostupnost v kteroukoliv denní i noční dobu a ochota přijet i do vzdálenější destinace.

A samozřejmě solidní zámkařská firma má certifikáty a osvědčení opravňující je k bezpečnému vykonávání jejich činnosti. Certifikáty by měla mít k nahlédnutí na svých stránkách. Na vaše požádání vám musí ukázat licenci a další odbornosti. Zámečníkovi, který se zdráhá předložit licenci nebo certifikát nelze věřit, natož využít jeho služeb.

Seriózní zámkař bude samozřejmě vyžadovat přítomnost dospělé osoby a pak bude chtít doložit, že opravdu otevřel byt, dům, auto, ve kterém bydlím, a který patří mě.

Jak předejít zabouchnutí?

Dá se tomu vůbec předejít? Jisté možnosti jsou, např vyměnit běžnou střelku, která je zkosená, se kterou lehce dveře zaklapnete, za střelku ve tvaru kvádru, která se o dveře zarazí, takže se pak nemůžou zabouchnout. Před každým zavřením dveří tak musíte strčit klíč do zámku a otočit s ním, abyste zavřeli. Tím zároveň máte jistotu, že klíče máte při sobě.

Další možnost je systém klika - klika. Ale tu spousta lidí odmítá z psychologických důvodů, kvůli zlodějům.

Zřejmě nejschůdnější možností je, najít si spolehlivého souseda, který bývá často doma nebo příbuzného a mít náhradní klíče u něj. Náhradní klíče můžeme mít i v šuplíku v práci. Takový soused nebo práce nám může poskytnout i azyl, než přijede zámkařská firma a umožní nám dostat se domů.

A samozřejmě stojí za to vycvičit svou mysl a naučit se mít klíče při odchodu z domu v jedné ruce a kliku dveří v druhé.

Zabouchnutí dveří se za svůj život s největší pravděpodobností nevyhne nikdo z nás. Když už se to stane, zachovejte si klidnou hlavu a nenechte se ovládnout panikou a beznadějí. Vždy se dá najít řešení, dřív a nebo později. Ať už se jedná o dveře u bytu nebo u auta, postup je stejný. Sousedé nebo příbuzní vám poskytnou azyl i dobrou radu a vy si příště dáte třeba větší pozor.

non-stop k dispozici