Hotelové trezory a bezpečnost

S hotelovými sejfy se dnes můžete již běžně setkat na pokojích hotelů a ubytoven a pravděpodobně vás napadne, že je to ideální místo pro bezpečné uschování cenností a peněz. Zcela jistě je uložení věcí v hotelovém sejfu lepší než je nechat volně ležet na pokoji, ale je použití hotelové sejfu opravdu zárukou bezpečného uchování vašich cenností?

Rozdíl mezi trezorem a sejfem

Rozdíl bývá zejména v konstrukci, ta je v případě sejfů lehká, většinou jednoplášťová či dvouplášťová schránka vybavená jednoduchým elektronickým zámkem. V některých levnějších hotelích můžete narazit i na trezory otevírané klíčem. Obecným požadavkem na hotelové trezory je jednoduchá obsluha, takže tam zpravidla nebývají technicky náročně vybavené trezory.

Kvalitnější a certifikované trezory většinou najdete na recepci hotelu, nebo ve speciální místnosti, která slouží k uschování věcí hostů. Cennější předměty a větší obnos peněz je vhodnější umístit tam. Běžné hotelové sejfy by měly sloužit pro uchování věcí, jako jsou pasy, menší hotovost nebo klíče od vozidla.

Hotelové trezory, sejfy, schránky

Jak je psáno výše, obvyklým zámkem hotelových sejfů je elektronický zámek.

Trezor

Některé hotely již využívají možnost ovládaní trezoru prostřednictvím karty, která zároveň slouží k otevření dveří i trezoru a nabízí zároveň i evidenci použití, která je adresná. Také již existují trezory ovládané otiskem prstu, jejichž velkou výhodou je nezaměnitelnost v identifikaci. Nejlépe zabezpečené jsou trezory s kombinací přístupové karty a vlastního PIN kódu. Tyto typy hotelových sejfů u nás ale zatím nejsou příliš běžné.

Sejfy v hotelových pokojích musí mít alternativní konstantu s možností měnit kód, aby se nastavené číselné kombinace daly resetovat, nebo náhradní mechanický klíč. Takže i když si naprogramujete svoji kombinaci, v rámci prevence a kvůli řešení případných potíží (zapomenutá kombinace, zapomenuté věci v trezoru, zakódovaný trezor po odjezdu hosta, porucha trezoru) má přístup hotelovému sejfu ještě někdo jiný, zpravidla pracovník recepce.

Nevýhody hotelového sejfu

Hosté hotelu by měli být s těmito skutečnostmi seznámeni a mělo by jim být doporučeno uschovat cennější věci v certifikovaném trezoru na recepci. Jestli využijete hotelový sejf, je na vás. Hotelové sejfy a trezory obecně zvyšují komfort i oblibu ubytovacího zařízení. Jsou přidanou hodnotou pro hosty, kteří si přejí uložit své cennosti a dokumenty v hotelu.

non-stop k dispozici