Válka zámečníků pokračuje

Jak poznat podvodníka?

V dnešní době je bohužel stále obtížnější rozlišit mezi profesionálními a podvodnými zámečnickými firmami. Někteří nekalí jedinci se snaží vydělat rychlé peníze na úkor ostatních, a právě takovéto podvodné zámečnické firmy jsou tím, proti čemuž skuteční zámečníci bojují. V Praze jsme se již s tímto problémem setkali (reportáž TV Nova zobrazíte po kliknutí zde), a teď bohužel tento nešvar dorazil i do Brna.

Blokování našich pohotovostních linek

Je mi líto, že musím říct, že někteří lidé v našem odvětví nejednají čestně a využívají situace, kdy potřebujete naše služby nejvíce. Blokováním našich pohotovostních linek vám tyto podvodné firmy znemožňují rychlou a spolehlivou pomoc.

Jako zkušený zámečník vám přináším několik rad, jak odhalit podvodníky a ochránit se před nimi.

Jak poznat podvodníka?

Nespolehlivá komunikace a neznalost češtiny

Podvodní zámečníci často nepůsobí příliš profesionálně už na první pohled, a to zejména v komunikaci. Často nejsou rodilými mluvčími češtiny a jejich jazykové schopnosti mohou být nedostatečné. Pokud si všimnete, že osoba na druhém konci linky hovoří nedbalou češtinou, nemá základní informace o tom, jaké služby nabízí, nebo nedokáže jasně a srozumitelně odpovědět na vaše dotazy, je to varovný signál.

Nesdělí dopředu cenu (ani orientační)

Seriózní zámečnická firma by měla vždy poskytnout zákazníkovi alespoň orientační cenu za své služby předtím, než začne pracovat. Často má na webu platný ceník. Podvodníci však často cenu nesdělují a účtují zákazníkům neúměrně vysoké ceny.

Ceník

Negativní recenze

Zkuste zjistit, co si o dané zámečnické firmě myslí ostatní zákazníci. Podívejte se na recenze a reference na internetu (Firmy.cz, Google Maps, Najisto.cz, Facebook). Pokud je zde mnoho negativních zpětných vazeb, je to varování, že byste se měli vyhnout této firmě. Podezřelé jsou i úplně chybějící recenze.

Nedostatečné vybavení a poškození dveří

Podvodníci často nejsou řádně vybaveni profesionálními nástroji, a proto mohou při práci poškodit váš majetek. Seriózní zámečníci však obvykle disponují potřebnými nástroji a znalostmi, aby vám otevřeli dveře bez zbytečného poškození. Jestliže zámečník vypadá, že se neumí vyrovnat s jednoduchým zámkem bez poškození, měli byste raději hledat jiného odborníka.

Jak neotevírat dveře

Zámečník bez licencí a potvrzení

Kvalitní zámečníci mají obvykle odpovídající licenci a potvrzení, která je doloží jako legitimní odborníky. Pokud se zámečník vyhýbá ukázání svých průkazů a potvrzení, nebo nemá žádné licenční oprávnění, je nejlepší se mu vyhnout.

                      

Závěrem bych chtěl zdůraznit, že seriózní zámečníci jsou vždy ochotní vám pomoci a nabídnout vám kvalitní služby za férové ceny. Dbejte na prevenci a buďte obezřetní při volbě zámečnické firmy. Když narazíte na podezřelé znaky, raději si najděte jiného odborníka, abyste se vyvarovali možným finančním a majetkovým ztrátám.

Doufám, že vás tento článek inspiroval a pomůže vám vyhnout se podvodným zámečnickým firmám. Vaše bezpečí a spokojenost jsou pro nás, skutečné zámečníky, na prvním místě. Sdílejte tuto informaci se svými blízkými, abychom mohli společně bojovat proti nekalým praktikám a udržet naše domovy v bezpečí.

non-stop k dispozici